Режисьорът Питър Джаксън оглави списъка на списание Forbes като най-високоплатените хора

...
Режисьорът Питър Джаксън оглави списъка на списание Forbes като най-високоплатените хора
Коментари Харесай

Питър Джаксън е най-забогателият в шоубизнеса

Режисьорът Питър Джаксън оглави листата на списание Forbes като най-високоплатените хора на изкуството за 2021 г. Миналата година Джаксън е спечелил 580 млн. $, само че не от филмите си (макар че през лятото излезе неговата документална поредност за " Бийтълс " Get Back). Доходът се дължи на продажбата на компанията му за визуални резултати Weta Digital, която сътвори фантастичните светове във " Властелинът на пръстените ", " Кинг Конг " и редица други филми. Тя бе добита от Unity Software за 1,6 милиарда $. По оценки на Forbes Джаксън е добавил в персоналните си активи около 600 млн. $ в брой и 375 млн. $ в акции от договорката. Това го прави третият човек в историята, станал милиардер от правене на филми, след Стивън Спилбърг и Джордж Лукас.

И останалите деветима в топ 10 на най-богатите звезди от шоубизнеса са мъже, а и във втората десятка дамите са единствено три. Музикантите Боб Дилън, Пол Саймън и Брус Спрингстийн попаднаха в челото на класацията с помощта на продажбите на своите каталози с песни, като сумите варират сред 300 и 500 милиона $. 

Създателите на South Park Трей Паркър и Мат Стоун са на 6-то място с 210 млн. $, откакто подписаха шестгодишен контракт за 900 млн. $ с Paramount+ за основаването на няколко кино лентата по анимационния сериал. Музикантите Кание Уест, Джей-Зи и актьорът Дуейн " Скалата " Джонсън допълват топ 10 на най-добре печелещите, като с изключение на продажбите на филми и музика, милиони са им донесли изгодните търговски контракти за продажба на маратонки, шампанско и текила.

Рийз Уидърспун е най-добре печелещата жена през предходната година под №12, спечелвайки 115 млн. $ посредством продуцентската си компания Hello Sunshine и 20 млн. $ за ролята си в драмата на Apple TV The Morning Show. Следващата дама измежду най-богатите е създателката на " Анатомията на Грей " и " Бриджъртън " Шонда Раймс.

Завидни доходи на своите създатели са донесли сериалите  " Двама мъже и половина " и " Теория за огромния гърмеж " (Чък Лори, 13-о място със 100 млн. долара), " Закон и ред " (Дик Улф, 15-о място с 86 млн.) и  " Приятели " (Кевин Брайт, Марта Кауфман и Дейвид Крейн са спечелили 82 млн. $ и заемат 17-о място).

Места в листата са намерили и бандите " Ред хот чили пепърс ", " Мотли Крю " и " Бийч бойс ", също с помощта на продажбата на своите каталози.  " Никога не е имало по-добър миг да бъдеш продавач - изключително в случай че си суперзвезда, която държи правата върху десетилетия шлагери ", написа Лизет Войтко от Forbes за този феномен от последните две години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР